Znamenitosti Nisa i Niske Banje

Posetioci Niske Banje mogu uzivati u kulturno-istorijskim znamenitostima udaljenim svega desetak kilometara. Svakako, najznacajnija i najpoznatija su “Medijana” - letnjikovac Cara Konstantina Velikog iz 4. veka, “Cele Kula” iz 1809 godine, Niska Tvrdjava iz 18. veka, memorijalni muzej-logor “Crveni Krst” i “Cegar” koji uz spomenik, predstavlja i odlicno mesto za izlet.

MEDIJANA – Nalazi se na putu Nis – Niska Banja, 5 km. od Niske Banje. Predgradje Nisa iz doba rimljana (Naissus), u kome je rodjen rimski i prvi hriscanski car Konstantin Veliki. Najveci procvat, Medijana dozivela je za vreme njegove vladavine od 317. do 334. godine. Podignut je veliki broj vila, ekonomskih, trgovinskih i administrativnih objekata i postaje jedan od glavnih centara za distibuciju osnovnih zivotnih namirnica. Car je ovde imao svoj letnikovac za bazenom tople vode, koju su stanovnici dovodili iz Niske Banje. Prva istazivanja radio je Robert Kanic jos 1867. godine, a od 1932 se vrse planska istrazivanja. Medijana je 1949. stavljena pod zastitu zakona, a od 1979. proglasena je kulturnim dobrom od izuzetnog znacaja od strane Skupstine Srbije.

Istorija Niske Banje
CELE KULA – Spomenik iz I Srpskog ustanka, danas muzejskog tipa, nastao usled Tuske odmazde. Kula je podignuta od glava srpskih boraca palih na Cegru 1809 godine. Podigao ju je Hursid pasa kao upozorenje buntovnicima protiv Turaka, na putu za Carigrad. Uzidano je ukupno oko 952 lobanje, a danas ih je, zbog ostecenja, ostalo svega 58. Postoji i jedna izdvjena lobanja za koju se pretpostavlja da je lobanja Stevana Sindjelica. Simmbol je borbe Srba za nezavisnost. Ovaj spomenik je od izuzetnog kultoroloskog znacaja.

NISKA TVRDJAVA - 1827. godine poprima danasnji izgled, za vreme Osmanlijskog carstva. Stoji na temeljima jos davnijeg utvrdjenja Dardanaca iz II veka, pokazala su arheoloska istrazivanja.. Od tada postoji kontinuitet od oko 2 milenujuma postojanja. Pripadala je kroz vekove jos Slovenima, Rimljanima i Turcima. Rusili su je Huni u V veku i osvajali Austro-Ugari. Igradjena je na desnoj obali reke Nisave, nalazi se strogom centru grada Nisa. Na oko 10 km od Niske Banje. Otvorena je za posetioce tokom cele godine, ima letnu pozornicu (Filmski susreti, koncerti, festivali), galeriju, kafice i restoran. Odlukom Skupstine Srbije pripada spomenicima culture od izuzetnog znacaja.

CRVENI KRST – Koncentracioni logor, jedan od najvecih i najozloglasenijih na teritoriji Srbije, nastao pretvaranjem konjickih magacina za vojne potrebe, tokom drugog svetskog rata, kroz njega je proslo preko 35.000 ljudi, uglavnom partizana, Jevreja i Cigana. Do danasnjeg dana, Crveni krst, sacuvao je svoj originalan izgled, a 1969. pretvoren je u spomen muzej “12. februar”. Crveni krst predstavlja spomenik od izuzetnog znacaja.

CEGAR – Spomenik borcima i njihovom komandantu Stevanu Sindjelicu, palim za nezavisnost grada Nisa od Turaka 1809. Otkriven je na 50-godisnjicu oslobodjenja, u obliku kule je, simbolizuje vojno utvrdjenje, 1938. godine postavljeno je bronzano poprsje Stevana Sindjelica u polukruznom udubljelju. Inace, Cegar brdo je medju omiljenim mestima za izlet lokalaca.
Kontakt: info@niskabanjasmestaj.rs 018/454-77-48; 064/639-00-55; 018/422-67-49 Google+