O Niškoj Banji

Niska Banja nalazi se u jugoistocnoj Srbiji, smestena je u podnozju planine Koritnjak, ogranku Suve Planine, lezi na 248m. nadmorske visine, na 9 km od Nisa, juzno od glavnog puta Nis-Sofia. Povezana je sa Nisem autobuskom i zeleznickom linijom.

Niska Banja je jedna od 5 Niskih opstina i ima poulaciju od oko 4.500 stanovnika. Pobratimljena je sa Grckim gradom Sofades.

Niska Banja je pogodna je za medicinsku terapiju, prevenciju i rehabilitaciju, vikend i godisnji odmor, sportske aktivnosti i rekreaciju, obilazak kulturno – istorijskih znamenitosti. U Niskoj Banji vlada vrlo prijatna, umirujuca, umereno- kontinentalna klima, sa blagim zimama i prijatnim letima, sa prosecnom godisnjom temperaturom od oko 12c, a prosecna letnja temperatura u trajanju glavne sezone iznosi oko 25c sa dosta suncanih dana.

Termo-mineralna voda, temperature 36-38c, izvire jos od davne 362. godine, na pet izvora, o cemu svedoce spisi starih Rimljana. Karakterise je visoka koncentracija gasa Radona. Posebno odgovara u lecenju, kardio-vaskularnih i respiratornih oboljenja, krvnog pritiska, slabe cirkulacije, reumatskih tegoba, ortopedskih povreda i bolova u kicmi i kostima. Takodje, lekovito blato pomaze u lecenju reumaticnih bolesnika.

Prevencija i rehabilitacija se vrsi u tri glavna stacionara Radon, Terme i Zelegora koji su smesteni u parku velicine 5 hektara. Ovi stacionari su opremljeni visoko strucnim kadrom kao i modernom tehnologijom u lecenju. U Radonu postoji spa-wellnes centar i bazen zatvorenog tipa.

Niska Banja pored "zdravstvenog turizma", nudi i odlicne mogucnosti za sportsko- rekreativni turizam. Poznata po svojoj okolini, (najpre, Sicevacka klisura), pogodnim vetovima i savrsenim terenima za uzletanje paraglajdera, cini je jednom od najboljih terena za ovaj ekstremni sport, stoga je i bila domacin najboljih u svetu i Evropi. Osim ovih karakteristika, Niska Banja nudi mogucnost za pripreme sportskih ekipa jer ima terene za mali fudbal, kosarku, tenis, rukomet, uredjene staze za setnju i dzoging. Nedaleko od Niske Banje, oko, 1 km, nalazi se hipodrom za mlade i starije jahace u cijem je sklopu restoran.

Posetioci Niske Banje mogu uzivati u kulturno-istorijskim znamenitostima udaljenih svega desetak km, a to su “Medijana” - letnjikovac Cara Konstantina Velikog iz 4. veka, “Cele Kula” iz 1809 godine, Niska Tvrdjava iz 18. veka, memorijalni muzej-logor "Crveni Krst" i "Cegar" koji uz spomenik, predstavlja i odlicno mesto za izlet. U samoj Niskoj Banji postoje biblioteka, kulturni centar, galerija i letnja pozornica. Svakog leta odrzava se Banjsko leto u centralnom parku i traje oko mesec dana.

Kontakt: info@niskabanjasmestaj.rs 018/454-77-48; 064/639-00-55; 018/422-67-49 Google+