Izletista u okolini Niske Banje

JELASNICKA KLISURA - Nalazi se na 3 km. od Niske Banje. Pravi je raritet. Zbog biljnih vrsta ciji je dom. Ima ih preko 60, i zbog prirodnih lepota, kamenih kreacija cine je jednom od najlepsih i najinteresantnijih klisura u Srbiji. Proglasena je specijalnim rezervatom prirode. Pogodna je za izletnike, penjace i ljubitelje ekstremnog planinarstva.

BOJANINE VODE – Udaljene 15 km. od Niske Banje, predstavlja izletiste sportsko-rekreativnog karaktera, poznatom po izuzetno cistoj vodi, vazduhu i prirodi. Na nadmorskoj je visini od 700-1300m. Odgovaraju izletnicima i planinarima koji mogu odabrati stazu i popeti se na najvisi vrh Suve planine “Trem”, 1810m.

KAMENICKI VIS – nalazi se nadomak Nisa i Niske Banje. Jedno od omiljenih izletista lokalnog stanovnistva na visini od 807m.Karakterise ga nisko rastinje i ima stazu za sankanje, pa je vrlo zgodan za porodice sa malom decom.
Istorija Niske Banje

SICEVACKA KLISURA – Nalazi se 4km. od Niske Banje. Duga je 16 km. U vreme Turaka bila utociste hajducima. U klisuri su manastir Sv. Bogorodice iz 1644, obnovljen 1875.. i crkva Sv. Petke u selu Ostrvica. Krajem U klisuri su pocetkom XX veka podignute dve hidrocentrale od kojih jedna I dalje snabdeva Nis strujom. Zalfija, lekovita biljka karakteristicna za mediteransko podneblje, jedino raste i ovde na teritoriji citave Srbije. Sicevacka klisura je pogodno mesto za vinogradarstvo pa je cuvena i po svom vinu. Najstarija likovna kolonija se odrzava u mestu po imenu Sicevo, a osnivac je nasa legendarna slikarka Nadezda Petrovic. Sicevacka klisura prijace ljubiteljima sporta koji mogu uzivati u setnjama, planinarenju, ribolovu, paraglajdingu, raftingu, a koliko je ovaj teren pogodan za rafting svedoci i odrzano Svetsko prvenstvo 2009. godine. Sicevacka klisura je 2000. proglasena Specijalnim Rezervatom Prirode.

CERJANSKA PECINA – Nalazi se na 10tak km. od Niske Banje. Pripada sirem podrucju izletista Kamenicki vis. Ulaz je sa 550m. nadmorske visine, a duzina otkrivenih hodnika je preko 4km. Hidroloski je aktivna. Geolozi procenjuju da postoji nekih 2 miliona godina, a kraj pecine jos uvek nije otkriven. Pecinski nakit pored stalaktita i stalagmita cine i heliktiti, posebna vrsta nakita, pecinski korali i kristalni cvetovi koji se mogu videti samo u ovoj pecini kod nas. Zavod za zastitu spomenika prirode je 1998. proglasio Cerjansku pecinu za prirodno dobro I kategorije.
Kontakt: info@niskabanjasmestaj.rs 018/454-77-48; 064/639-00-55; 018/422-67-49 Google+