Istorija Niske Banje

Istorija Niske Banje datira jos iz antickog doba. Prvi spisi starih Rimljana datiraju iz 362. godine nase ere. Pri iskopavanju temelja za podizanje hotela "Ozren", pronadjeni su ostaci rimskog kupatila iz I veka i stari novac iz III veka za vreme vladavine cara Hardijana. Mineralnu vodu iz Niske Banje su u to vreme koristili stanovnici obliznjih naselja Medijana i Naisus, danasnje arheolosko nalaziste i grad Nis. Medijana je pored znacajnog centra za distribuciju i snabdevanje zivotnim namirnicama bilo i jedno od glavnih odmaralista i kupalista cara Konstantiana Velikog. Za vreme njegove vladavine Naisus, Medijana i Niska Banja dozivljavaju procvat. Nis postaje glavni ekonomski, trgovinski, adminisrativni i vojni centar.

Niska Banja nije odolela pustosenju Atile u V veku. Nakon duze stagnacije Niska Banja se pominje ponovo za vreme Turaka, tacniije 1521. godine, dok je sultan Sulejmani isao u pohod na Beograd. Dugo je Niska Banja bila carski konak. Tada je postojalo nekoliko manjih kuca za smestaj bolesnika i odvojena kupatila za muskarce i zene.

Istorija Niske Banje
Sredinom XVIII veka, Niska Banja je bila uredjeno naselje, sa kupalistima hladne i tople mineralne vode. Kasniji putopisci spominju njene blagotvorne vode, blato, vazduh i prirodu. Kralj Aleksandar I Obrenovic je bio jedna od mnogih istorijski znacajnih licnosti koje su koristile blagodeti Niske Banje, a imao je ovde i vilu.

U vreme I svetskog rata Nis i Niska Banja su pod okupacijom nemackih, austriskih i bugarskih trupa, iz tog perioda nalazimo staro vojno groblje koje se nalazi u danasnjem naselju Deliski vis, nedaleko od Niske Banje. Za vreme II svetskog rata Nis i Niska Banja pretrpeli su zestoka razaranja o cemu svedoce logor "Crveni krst" i memorijalni park "Bubanj".

U periodu nakon svetskih ratova pocinje se sa novom fazom izgradnje. Obnovljeno je ono sto je unisteno tokom II svetskog rata i dovrsen je hotel "Ozren", a hotel "Srbija" renoviran. Izgradjeno je oko dvadeset vila. Sredinom 60-tih godina se pojavljuju i prvi privatni stanodavci za ostanak gostiju za vreme lecenja i boravka uopste.

Sada je Niska Banja moderno naselje sa svom neophodnom infrastrukturom i sadrzajima koji bi upotpunili Vas ostanak.
Kontakt: info@niskabanjasmestaj.rs 018/454-77-48; 064/639-00-55; 018/422-67-49 Google+